części dla gastronomii

Awaria sprzętu gastronomicznego – naprawić czy zainwestować w nowy?

Kuchnia gastronomiczna, szafa chłodnicza, piec czy nawet ekspres do kawy – to wyposażenie, bez jakiego trudno jest wyobrazić sobie poprawne funkcjonowanie restauracji, baru czy kawiarni.

Co w związku z tym poczynić, kiedy któryś ze sprzętów ulegnie awarii? Naprawiać czy może jednak zainwestować w nowy? Co się opłaci, co będzie najbardziej korzystne dla lokalu?

Ile kosztuje wyposażenie gastronomii?

Profesjonalne wyposażenie kuchni to wydatek na granicy kilkudziesięciu, czasem kilkuset tysięcy złotych. Wszystko zależy od tego, o jakim wyposażeniu mowa. Na temat kosztów otwarcia gastronomii przeprowadzono już wiele badań i statystyk.

Niektóre z nich wskazują na kwotę blisko 500 tys. zł. Wlicza się w nią jednak koszty związane z zakupem stylowych mebli do kuchni i pozostałych elementów, jakich nie może zabraknąć w tym miejscu. Tu zaś chodzi nam wyłącznie o sprzęt, urządzenia wykorzystywane w kuchni.

Trzeba natomiast wiedzieć, że i w tej kategorii wydatki są niemałe. Sama szafa chłodnicza kosztuje minimum 3 tys. zł i jest to słabej klasy urządzenie. Podstawowa kuchnia gazowa dla gastronomii kosztuje blisko 5 tys. zł.

Za dobry ekspres do kawy też trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych. Należy natomiast podkreślić, że chcąc zainwestować w profesjonalne urządzenia gastronomiczne, trzeba zapłacić zdecydowanie więcej. Czasem sam ekspres kosztuje 25 tys. zł. Nie jest to mały wydatek. Wszystko zależy od tego, jaki lokal inwestor ma zamiar prowadzić i na jak dużą skalę. Wyposażenie gastronomii wiodących producentów kosztuje znacznie więcej.

Używany sprzęt jest nieco tańszy, ale w tym wypadku na myśl nasuwa się pytanie – jak długo posłuży? Zakup takiego jest dość ryzykownym przedsięwzięciem. Zresztą i za używane wyposażenie trzeba sporo zapłacić.

Koszt naprawy urządzenia

Właściciele lokali coraz częściej decydują się na naprawę awaryjnego sprzętu, zdecydowanie rezygnując z zakupu nowego. Tym sposobem chcą uniknąć dużych kosztów. Czasem faktycznie jest to opłacalne. Sami sprzętu nie naprawią, ale zajmie się tym fachowiec.

Ile kosztuje diagnoza w profesjonalnym serwisie? Serwisanci zwykle oczekują wynagrodzenia na poziomie nieprzekraczającym kwoty 100 zł za godzinę. Nie ma znaczenia czy sprzęt jest poddawany samej diagnozie, czy już naprawie. Części do większości urządzeń gastronomicznych są popularne i łatwo dostępne. To sprzyja naprawom i wyklucza potrzebę zakupu nowego sprzętu.

Gdzie kupić części do urządzeń gastronomicznych?

Części do sprzętu gastronomicznego można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. W którym sklepie dokonać zakupu? Wielu stawia na Internet.

Te punkty sprzedaży są najlepiej zaopatrzone i można w nich dostać także nietypowe części do kuchenek, chłodziarek, ekspresów do kawy i wszystkich pozostałych sprzętów stosowanych w gastronomii.

Dziś sklepy internetowe oferują klientom produkty renomowanych producentów. Zapewniają fachowe doradztwo, atrakcyjne ceny i szybką dostawę z możliwością zwrotu.

Części dla gastronomii oryginalne i zamienne

Chcąc naprawić kuchnię gastronomiczną, szafę chłodniczą czy ekspres do kawy, wcale nie trzeba wydawać pieniędzy na drogie, oryginalne części.

Równie dobrze można zastąpić je częściami zamiennymi. Wielu pyta fachowców, czy warto? Odpowiedzi są różne. Najczęściej jednak mówi się, że te nie odbiegają jakością od oryginalnych podzespołów, dlatego nie ma sensu inwestować zbyt dużych pieniędzy, kiedy można ten sam efekt uzyskać dzięki zamiennikom.

Podsumowanie

Podsumowując, sprzęt gastronomiczny psuje się zależnie od intensywności użytkowania, sposobu używania i jakości samego urządzenia. W każdym razie, kiedy ulegnie awarii, pojawiają się dwa wyjścia – kupić nowy lub naprawić.

Poleca się zwykle naprawę, gdyż zakup nowego sprzętu to zbyt duży wydatek. Naprawa kalkuluje się zdecydowanie korzystniej. Warto w tym celu zastosować dobrej jakości części zamienne. To zminimalizuje koszty naprawy usterki i sprawi, że za rozsądne pieniądze sprzęt zyska dawną sprawność.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez firmę horecaparts.pl specjalizującej się w dostarczaniu części zamiennych do gastronomii.

Awaria sprzętu gastronomicznego – naprawić czy zainwestować w nowy?
5 (100%) 1 vote

Porównywarka cen sprzętu RTV

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *