2019-10-28

Ceramiczna, gazowa czy indukcyjna płyta – na co postawić?

Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej płyty indukcyjne, gazowe i ceramiczne. Rachunki za energię elektryczną dla wielu rodzin są dość dużym obciążeniem dla domowego budżetu, dlatego też warto postawić na odpowiednią technologię. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, jakie zalety i wady mają poszczególne rozwiązania, dzięki czemu łatwiej będzie dokonać udanego wyboru.

Jakie zalety i wady mają płyty gazowe?

Największą zaletą płyt gazowych są oczywiście stosunkowo niskie koszty ich zakupu. Podstawową płytę można kupić już od 300 zł. Dla wielu osób olbrzymią zaletą będzie także szeroki wybór modeli, dzięki czemu każdy znajdzie sprzęt, który pasować będzie idealnie do danej kuchni.

Nie można zapominać także o niskiej cenie gazu oraz o tym, że można korzystać z każdego modelu garnka.

Największą wadą jest z kolei niska wydajność energetyczna oraz trudności w czyszczeniu palników.

Palniki gazowe są oczywiście źródłem otwartego ognia, dlatego też należy zachować ostrożność zwłaszcza, jak w domu przebywają małe dzieci.

Płyty ceramiczne – jakie plusy i minusy?

Ceramiczne płyty prezentują się bardzo elegancko i dostępne są w wielu różnorodnych wersjach. Niektóre modele mogą posiadać bardzo przydatne funkcje. Mowa tutaj między innymi o timerze albo kontroli gotowania.

Płyty ceramiczne posiadają płaskie powierzchnie, dzięki czemu są łatwiejsze w utrzymaniu czystości od płyt gazowych chodź usunięcie wykipiałej, przypalonej zupy nie należy do łatwych czynności.

Do wad należy zaliczyć także wysokie zużycie energii. Płyty ceramiczne są droższe od płyt gazowych i dłużej się nagrzewają.

Płyta indukcyjna – największe zalety i wady

Najbardziej zaawansowane technologicznie są płyty indukcyjne, które ładnie się prezentują i są bezpieczne w codziennym użytkowaniu. Płyta indukcyjna zapewnia krótki czas gotowania i niskie zużycie energii, dzięki czemu można sporo zaoszczędzić.

Przyjmuje się, że koszty gotowania na płycie indukcyjnej są zbliżone do kosztów gotowania na płycie gazowej. Do zalet należy zaliczyć również wysoką wydajność energetyczną oraz łatwość w czyszczeniu.

Jedyną wadą jest wysoki koszt zakupu i konieczność dokupienia odpowiednich akcesoriów kuchennych (np. garnków wykonane ze stali ferromagnetycznej lub podkładek ferromagnetycznych, jeśli zamierzamy używać garnków nie przystosowanych do tej technologii).

Płyta indukcyjna ceramiczna czy gazowa – co wybrać?

Jeżeli chodzi o samą energię, to warto wyraźnie zaznaczyć, że gaz jest tańszy od prądu. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że przy obliczaniu opłacalności danego rozwiązania, należy zwrócić uwagę również na straty energii cieplnej.

W przypadku kuchenek gazowych straty energii cieplnej mogą wynosić nawet 60%. Aby rozwiązać ten problem warto postawić na nowoczesne kuchenki gazowe bez płomienia, które w ostatnim czasie cieszą
się dużym zainteresowaniem. W modelach tych palnik umieszczony jest pod szkłem, dzięki czemu można zdecydowanie lepiej kontrolować energię cieplną.

Kuchenki tego typu do złudzenia przypominają płytę ceramiczną. Jeżeli chodzi o płyty elektryczne / ceramiczne, to w tym przypadku straty energii wynoszą około 30%.

Najlepszymi parametrami może pochwalić się z kolei płyta indukcyjna, gdzie straty energii wynoszą jedynie kilka procent, a koszty są zbliżone do płyt gazowych.

P.S. W przypadku awarii płyty indukcyjnej, gazowej czy indukcyjnej polecam serwis AGD – https://fixagd.pl/.

Porównywarka cen sprzętu RTV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *