2019-09-17

Jaka powinna być profesjonalna zmywarka gastronomiczna?

Zmywarki gastronomiczne to podstawowe wyposażenie każdej restauracji. Korzysta się z nich również w wielu innych miejscach, w których liczy się to, by pojemniki z jakich się korzysta były sterylne. Przemysłowe zmywarki można więc spotkać również w rzeźniach czy piekarniach. Jako właściciel biznesu wykorzystujący profesjonalne zmywarki gastronomiczne, warto znać podstawowe rodzaje i kryteria wyboru tego rodzaju urządzeń.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Mimo wszystko, zmywarki gastronomiczne używane są głównie w tych miejscach, w których podawane jest jedzenie. Nowoczesne rozwiązania techniczne oraz jakość wykonania to podstawowe kryteria, mające wpływ na przydatność i trwałość maszyn myjących w gastronomii. Urządzenia do zmywania zawsze dobiera się według funkcji, jakie mają pełnić. W małych i średnich restauracjach dominują zmywarki podblatowe oraz zmywarki kapturowe.

Zmywarki podblatowe

Zmywarki podblatowe to najczęściej zmywarki uniwersalne, przeznaczone przede wszystkim do naczyń stołowych i naczyń szklanych. Posiadają elektroniczny sterownik, pompę spustową oraz wyświetlacz temperatury, który jest zintegrowany fabrycznie ze sterownikiem elektronicznym zmywarki. Mogą być wyposażone w układ zmiękczania wody myjącej i funkcję zimnego spryskiwania naczyń na końcowym etapie mycia.

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe przeznaczone są natomiast zarówno do naczyń, jak i garnków czy innej zastawy stołowej. Posiadają specjalny kaptur podnoszony ręcznie lub hydraulicznie, w zależności od marki i modelu. Mimo swoich rozmiarów, są urządzenia bezpieczne i łatwe w obsłudze.

Niezależnie od typu, zmywarki gastronomiczne muszą spełniać wymagania służb sanitarnych związane z temperaturą wyparzania. Obsługa lokalu nie musi jednak kontrolować temperatury przed uruchomieniem następnych cykli zmywania, ponieważ zwykle proces wyparzania jest w pełni zautomatyzowany. Elektroniczny sterownik pozwala szybko odczytać temperaturę wody oraz wykaże nieprawidłowości w cyklu zmywania. Usprawnia to znacznie pracę w kuchni.

Zalety zmywarek gastronomicznych

Do uniwersalnych zalet zmywarek gastronomicznych dostępnych na rynku zaliczyć można:

  • wykonanie z wysokiej jakości stali kwasoodpornej,
  • duży wybór modeli o zróżnicowanej mocy i zasilaniu jedno – lub trójfazowym,
  • imponującą wydajność i dokładne zmywanie w krótkich cyklach mycia,
  • innowacyjnie zaprojektowany układ wirników górnych i dolnych pozwalający na skuteczne zmywanie przy niskim zużyciu wody,
  • w większości zmywarek gastronomicznych znajduje się pompa spustowa umożliwiająca podłączenie do kanalizacji i odprowadzanie ścieków bez dodatkowego montażu,
  • wydajność zmywarek i ich optymalne wymiary to zalety dopełniające całości,
  • niektóre zmywarki gastronomiczne posiadają funkcję wyparzania,
  • u wiodących producentów zmywarek na rynku, klienci mogą często liczyć nie tylko na dostarczenie i podłączenie sprzętu, ale również na usługi serwisowe jeśli dojdzie do awarii.

O czym pamiętać wybierając profesjonalną zmywarkę?

Jeszcze przed wyborem określonego rodzaju zmywarki, warto dokładnie przemyśleć jej dodatkowe wyposażenie takie jak:

  • dozowniki do płynów,
  • pompa odpływu i zestaw koszy.

Generalnie, do małych lokali poleca się zakup zmywarek podblatowych, natomiast bardziej wydajne zmywarki kapturowe sprawdzają się w średniej wielkości lokalach gastronomicznych.

Porównywarka cen sprzętu RTV

1 komentarz - Jaka powinna być profesjonalna zmywarka gastronomiczna?

  1. Paweł pisze:

    Na profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych nie warto oszczędzać pieniędzy. Chytry 2 razy traci, w tym przypadku 2 razy więcej płaci.

    Za co:
    1 – za naprawę zmywarki – https://fixagd.pl/naprawa-sprzetu-agd/serwis-zmywarek/
    2- za zakup nowej, jeżeli części okażą się zbyt drogie lub sprzęt będzie się notorycznie psuł.

Skomentuj Paweł Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *