Jaka powinna być profesjonalna zmywarka gastronomiczna?
Zmywarki gastronomiczne to podstawowe wyposażenie każdej restauracji. Korzysta się z nich również w wielu innych miejscach, w których liczy się to, by pojemniki z jakich się korzysta były sterylne. Przemysłowe zmywarki można więc spotkać również w rzeźniach czy piekarniach. Jako właściciel biznesu wykorzystujący profesjonalne zmywarki gastronomiczne, warto znać podstawowe rodzaje i kryteria wyboru tego rodzaju urządzeń.
Rodzaje zmywarek gastronomicznych
Mimo wszystko, zmywarki gastronomiczne używane są głównie w tych miejscach, w których podawane jest jedzenie. Nowoczesne rozwiązania techniczne oraz jakość wykonania to podstawowe kryteria, mające wpływ na przydatność i trwałość maszyn myjących w gastronomii. Urządzenia do zmywania zawsze dobiera się według funkcji, jakie mają pełnić. W małych i średnich restauracjach dominują zmywarki podblatowe oraz zmywarki kapturowe.
Zmywarki podblatowe
Zmywarki podblatowe to najczęściej zmywarki uniwersalne, przeznaczone przede wszystkim do naczyń stołowych i naczyń szklanych. Posiadają elektroniczny sterownik, pompę spustową oraz wyświetlacz temperatury, który jest zintegrowany fabrycznie ze sterownikiem elektronicznym zmywarki. Mogą być wyposażone w układ zmiękczania wody myjącej i funkcję zimnego spryskiwania naczyń na końcowym etapie mycia.
Zmywarki kapturowe
Zmywarki kapturowe przeznaczone są natomiast zarówno do naczyń, jak i garnków czy innej zastawy stołowej. Posiadają specjalny kaptur podnoszony ręcznie lub hydraulicznie, w zależności od marki i modelu. Mimo swoich rozmiarów, są urządzenia bezpieczne i łatwe w obsłudze.
Niezależnie od typu, zmywarki gastronomiczne muszą spełniać wymagania służb sanitarnych związane z temperaturą wyparzania. Obsługa lokalu nie musi jednak kontrolować temperatury przed uruchomieniem następnych cykli zmywania, ponieważ zwykle proces wyparzania jest w pełni zautomatyzowany. Elektroniczny sterownik pozwala szybko odczytać temperaturę wody oraz wykaże nieprawidłowości w cyklu zmywania. Usprawnia to znacznie pracę w kuchni.
Zalety zmywarek gastronomicznych
Do uniwersalnych zalet zmywarek gastronomicznych dostępnych na rynku zaliczyć można:
- wykonanie z wysokiej jakości stali kwasoodpornej,
- duży wybór modeli o zróżnicowanej mocy i zasilaniu jedno – lub trójfazowym,
- imponującą wydajność i dokładne zmywanie w krótkich cyklach mycia,
- innowacyjnie zaprojektowany układ wirników górnych i dolnych pozwalający na skuteczne zmywanie przy niskim zużyciu wody,
- w większości zmywarek gastronomicznych znajduje się pompa spustowa umożliwiająca podłączenie do kanalizacji i odprowadzanie ścieków bez dodatkowego montażu,
- wydajność zmywarek i ich optymalne wymiary to zalety dopełniające całości,
- niektóre zmywarki gastronomiczne posiadają funkcję wyparzania,
- u wiodących producentów zmywarek na rynku, klienci mogą często liczyć nie tylko na dostarczenie i podłączenie sprzętu, ale również na usługi serwisowe jeśli dojdzie do awarii.
O czym pamiętać wybierając profesjonalną zmywarkę?
Jeszcze przed wyborem określonego rodzaju zmywarki, warto dokładnie przemyśleć jej dodatkowe wyposażenie takie jak:
- dozowniki do płynów,
- pompa odpływu i zestaw koszy.
Generalnie, do małych lokali poleca się zakup zmywarek podblatowych, natomiast bardziej wydajne zmywarki kapturowe sprawdzają się w średniej wielkości lokalach gastronomicznych.
Na profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych nie warto oszczędzać pieniędzy. Chytry 2 razy traci, w tym przypadku 2 razy więcej płaci.
Za co:
1 – za naprawę zmywarki – https://fixagd.pl/naprawa-sprzetu-agd/serwis-zmywarek/
2- za zakup nowej, jeżeli części okażą się zbyt drogie lub sprzęt będzie się notorycznie psuł.