2019-10-26

Jak działa kuchenka indukcyjna – co warto wiedzieć?

W dzisiejszych czasach kuchenki indukcyjne cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, ale pomimo tego w dalszym ciągu wiele osób nie ma zielonego pojęcia, jak one w rzeczywistości działają. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które poszukują odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Jak działa kuchenka indukcyjna?

Aby dowiedzieć się jak działa kuchenka indukcyjna w pierwszej kolejności warto dokładnie zapoznać się z jej budową. Najprościej rzecz mówiąc każda kuchenka indukcyjna zbudowana jest ze zwojów miedzianego drutu, które tworzą specjalne spirale pod blatem roboczym. Po uruchomieniu kuchenki to właśnie przez poszczególne zwoje przepływa prąd elektryczny, który odpowiedzialny jest za wytworzenie pola magnetycznego.

Gdy metalowe naczynia postawi się na blacie, to strumień pola magnetycznego przeniknie bezpośrednio na jego podstawę. W dużym skrócie energia elektryczna ze zwojów kuchenki indukcyjnej poprzez pole magnetyczne zamienia się w energię cieplną, która z kolei ogrzewa naczynie.

O czym należy pamiętać?

garnki indukcyjneAby powyżej wymieniony mechanizm zadziałał niezbędne jest oczywiście zastosowanie specjalnych garnków metalowych, dzięki którym będą mogły wytworzyć się prądy wirowe. W dzisiejszych czasach największą efektywność mogą zagwarantować naczynia wykonane ze specjalnego metalu ferromagnetycznego.

W niektórych modelach kuchenek indukcyjnych co prawda można korzystać z tradycyjnych garnków, ale pamiętać należy o tym, że częstotliwość prądu automatycznie wzrasta. W pierwszej kolejności warto rozglądać się za garnkami, które mają płaską podstawę, dzięki którym straty energii będą najmniejsze.

Ekonomiczne i bezpieczne rozwiązanie

Kuchenki indukcyjne są bardzo energooszczędne, dlatego też coraz więcej osób decyduje się na ich zakup. Nowoczesne kuchenki indukcyjne są również bardzo bezpieczne dla naszego zdrowia. Wytwarzane pole magnetyczne charakteryzuje się niską częstotliwością (około 25 kHz), która występuje jedynie do 2 cm nad powierzchnią blatu.

Tak niskie promieniowanie nie ma żadnego wpływu na ludzkie komórki i na przygotowywane potrawy. Warto wspomnieć również i o tym, że współczesne kuchenki indukcyjne charakteryzują się dość niskim współczynnikiem przewodności cieplnej. Płyty mogą nagrzać się jedynie do 100 stopni Celsjusza.

Płyta indukcyjna czasami jednak ulega awarii, więc wtedy należy skorzystać z pomocy serwisanta sprzętu AGD lub jeżeli masz żyłkę do majsterkowania, to możesz ją samodzielnie naprawić. Sprawdź poradnik na ten temat: https://fixagd.pl/awarie-agd/usterki-plyty-indukcyjnej/

Porównywarka cen sprzętu RTV

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *